Жіночі кросівки: вибираємо взуття для спорту

Жодне тренування не буде достатньо ефективним, якщо ви взули незручне взуття. Дискомфорт, який ви відчуватимете, не дозволить вам зосередитись на спорті, а без цілковитої віддачі очікувати позитивного результату не варто. Тому правильно підібрані спортивні кросівки дарують комфорт та захищають від можливих травм. До речі, вибір конкретної моделі визначається не яскравим зовнішнім виглядом, а умовами тренування.

Наприклад, залежно від виду спорту відомі виробники пропонують кросівки:

  • для бігу;

  • для фітнесу.

Жіночі кросівки для бігу відрізняються від інших моделей легкістю та зручністю. Переважно для їх виготовлення використовують текстиль. Обов'язковими є вентиляційні вставки, що пропускають повітря та попереджають пітливість ніг. Ще одна особливість взуття для бігу – підошва з високим рівнем амортизації. Спеціальна підошва забезпечує краще зчеплення взуття з поверхнею і як наслідок – максимальну стійкість. Простіше кажучи, ви не посковзнетесь, а відштовхуватиметесь, ніби “пружина”. Крім того, амортизація пом'якшує удари ніг до поверхні – стопи і суглоби не болітимуть від фізичного навантаження. Правильне взуття для фітнесу відрізняється насамперед гнучкістю та легкою вагою. Тому такі жіночі кросівки виготовляють з м'яких матеріалів – еластичного текстилю. Сітчаста тканина для природного повітрообміну, невисокі задники та гнучка підошва шнурівки для надійної фіксації стопи – ось головні вимоги до якісного фітнес-взуття. Жодних здавлювань та перетискань – лише надійна фіксація стопи шнурівками. Саме традиційні шнурівки допасовують взуття – індивідуальна “посадка” на нозі гарантована. При виборі жіночих кросівок варто звернути увагу і на устілки. Перфоровані устілки анатомічної форми (повторюють вигини стопи) дарують максимальний комфорт.

Між іншим, все взуття для активних занять спортом (біг, фітнес) повинно легко згинатися в передній частині. Оскільки саме на передню частину припадає найбільше навантаження, кросівки відомих брендів мають додаткові гумові вставки, що запобігають стиранню підошви. До слова, для виготовлення підошви використовують не тільки гуму, а й інноваційний матеріал EBA. Легка пориста структура EBA легша за гуму, відмінно гасить ударні навантаження та більше зберігає тепло (в таких кросівках взимку не холодно).

Сезон – ще один важливий критерій при виборі спортивних жіночих кросівок. Для тренувань в теплу пору року та для спортзалу обирайте сітчасте взуття, а для пробіжок на відкритому повітрі в прохолодні місяці – взуття з мембранної тканини. Мембрана – це спеціальна тканина, що максимально захищає ноги від промокання і при цьому пропускає повітря. Саме мембрана підтримує “мікроклімат” всередині кросівок – нога не пітніє.

Розмір спортивних жіночих кросівок: як вибрати

На правильно підібраний розмір вказує невеликий простір (до 0,5 см) між великим пальцем та взуттям. Коли ви навантажуєте стопу, вона дещо збільшується в розмірі – є ризик травмувати ніготь. Саме тому так важливо залишити мінімальний запас по довжині всередині взуття.