Як правильно вживати та як підібрати дозування вітаміну D3

Користь вітаміну Д3 для організму важко переоцінити. Він має значний вплив на імунітет, бере участь у різноманітних процесах, допомагає краще функціонувати органам і системам.

Ознайомитись з формами та дозуваннями, а також асортиментом препаратів можна на сторінці https://apteka911.ua/shop/vitamin-d3. В медичній інформаційній системі Аптека 9-1-1 є детальний опис кожного препарату, рекомендації щодо вживання та інша важлива інформація.

Як правильно вживати вітамін Д3

Вживати вітамін Д3 найкраще у першій половині дня разом з їжею або відразу після. У вечірній час його пити не слід, адже це може спровокувати безсоння. Особливо важливо не давати вітамін Д3 перед сном немовлятам, адже їх нервова система збудеться та вночі малюк не може нормально виспатись.

Також важливо пам'ятати про такі моменти:

  • найкраще вітамін Д3 засвоюється з жирами, тому можна вживати разом з ними (наприклад, салат, заправлений олією);
  • у випадку вживання вітаміну Е важливо розділити їх на різні прийоми їжі, адже вітамін Д3 може погіршити засвоєння вітаміну Е;
  • передозування може так само нашкодити, як і дефіцит, тому не слід призначати препарат самостійно без аналізу та консультації лікаря.

Вітамін Д3 можна вживати з метою профілактики або лікування дефіциту. Якщо мета — профілактика, тоді буде достатньо найменшої дози до 400 МО, в такому випадку звертання до лікаря не є необхідним. Для лікування дефіциту важливо підібрати правильну дозу, тому цим повинен займатись спеціаліст.

дозування вітаміну Д3

Як підібрати дозування вітаміну Д3

Підібрати дозування може лише лікар на основі результату аналізу крові та згідно з рекомендаціями ВООЗ щодо добової норми. 

Добова норма може бути різною і залежить від віку. Міжнародні стандарти є наступними:

  • немовлята до 1 року — 400 МО;
  • діти від 1 до 5 років — 800 МО;
  • від 6 до 18 років — 1000 МО;
  • дорослі — 600-800 МО;
  • вагітні та годуючі жінки — 1000-1500 МО;
  • дорослі після 50 років та старше — 1000-1500 МО.

Найвища доза, яку можна вживати дорослим без шкоди для здоров’я, становить 4000U. Перевищення може призвести до розвитку неприємних симптомів, таких як діарея, розлади травлення, біль голови, поява каменів у нирках та багато іншого. В окремих випадках лікарі призначають препарати, у яких більше 4000U, проте лікування такими засобами має відбуватись під контролем лікаря, а дозування необхідно зменшити, як тільки це стане можливим.

Светлана, www.vitamarg.com