Як вибрати телевізор

Експерти стверджують: розмір телевізора треба вибирати відповідно до габаритів кімнати, де він має бути розміщеним. Критеріїв вибору, звичайно, набагато більше, але діагональ пристрою є важливою інформацією. Так звана відстань перегляду – теж необхідний, хоча й дещо прихований параметр, який принципово впливає на комфортність самого процесу. Він має відношення до розміру кімнати та місця, звідки ми хочемо дивитися телевізор. Як же правильно вибрати і купити телевізор і чому довжина його діагоналі дуже важлива?

Чому шкідливо ставити телевізор занадто близько до очей?

При виборі нового апарату на перше місце виходить раціональий вибір, як і при покупці будь-якої електроніки. У магазинах з електроприладами телевізори продаються неймовірних розмірів, не кажучи вже про різноманітні технології, використані при їх виготовленні. Надтонкий екран сучасного TV пристрою можна навіть приклеїти до стіни.

Але якщо ми не збираємося купувати найбільш технологічні і відповідно найдорожчі телевізори, то найкращими із середньої цінової категорії на ринку в даний час є рідкокристалічні (LED) телевізори з плоским екраном з діагоналлю близько 55 дюймів і більше. Вони мають високу роздільну здатність та покращену візуалізацію, при цьому глядачі не проґавлять навіть найдрібніших деталей. Однак йдеться не тільки про те, чи достатньо у нас місця для великого телевізора, але й про розмір кімнати і, отже, про відстань, з якої ми дивитимемося телевізор.

Відстань перегляду важлива через роздільну здатність екрану і гостроту зору. Якщо ми сядемо надто близько, то  будемо бачити окремі точки (пікселі), з яких складається зображення. Якщо будемо дивитися надто здалека, то очі перестануть сприймати мілкі деталі зображення і ми не зможемо повною мірою насолодитися переглядом.

Формула вибору діагоналі

1 дюйм = 2,54 см, розрахуйте правильну відстань! Вона повинна становити в приблизно в 3 рази більше, ніж діагональ телевізора. Отже, у разі діагоналі в 55 дюймів, відстань перегляду має бути 4,2 метра. І саме на такій відстані диван має бути віддаленим від телевізора. Це неможливо у вашій вітальні? Тоді придбайте TV меншого розміру, наприклад, телевізор 32 дюйма.

Центр зображення повинен бути приблизно на рівні очей або трохи нижче. В іншому випадку при тривалому перегляді телевізора можна пошкодити шию, яка буде зігнута довгий час .

Ось готові рпозрахунки за формулою, де 

1) діагональ; 2) відстань спостереження; 3) відстань перегляду для телевізора з 4K:

  • 25 дюймів - 190 см - 100 см;
  • 30 дюймів - 230 см - 120 см;
  • 35 дюймів - 267 см - 134 см;
  • 40 дюймів - 305 см - 153 см;
  • 45 дюймів - 343 см - 172 см;
  • 50 дюймів - 380 см - 190 см;
  • 55 дюймів - 420 см - 210 см;
  • 60 дюймів - 457 см - 230 см;
  • 65 дюймів - 500 см - 250 см;
  • 70 дюймів - 533 см - 267 см;
  • 75 дюймів - 572 см - 286 см;
  • 80 дюймів - 610 см - 305 см;
  • 85 дюймів - 650 см - 330 см.

Роздільна здатність зображення

Роздільна здатність «картинки» телевізора – це також дуже важливо.

— Більшість великих сучасних телевізорів вже сьогодні пропонують максимальну роздільну здатність, яка називається Ultra HD (UHD) або 4K, телевізори 8К теж уже випускаються. І це буквально космічна різниця в порівнянні зі звичайними параметрами. Телевізори з роздільною здатністю UHD навіть вміють покращувати зображення.

— У випадку з телевізорами Хайсенс з Full HD картинкою рекомендується не сідати від телевізора на відстані далі, ніж довжина подвійної діагоналі пристрою. Тому двометрова дистанція підходить для діагоналі від 40 дюймів і більше.

— У випадку з телевізорами 4K Ultra HD (3840 × 2160 пікселів) краще ближча відстань або більший екран. Це не завадить сприймати найменші деталі зображення. Тому з відстані двох метрів буде найкраще дивитися телевізори 4K UHD розміром понад 55 дюймів - в цьому випадку чим більше діагональ, тим краще.

— Однак також треба  враховувати можливості обстановки. Великий телевізор не зможе поміститися у маленькій кімнаті, бо, щоб повісити його на стіну або поставити на великій тумбі, повинно бути достатньо місця. По обох боках телевізора мають бути вільні поля не менше одного сантиметра.

Фільмів та серіалів у 4К-якості дуже багато, з цього стартували інтернет-стрімінгові сервіси, а TV -технології стрімко розширилися. Крім того, багато сучасних телевізорів оснащені так званим апскейлінгом, тобто функцією, що дозволяє збільшити роздільну здатність і частково покращити зображення. Тому придбати телевізор 4K має сенс навіть для перегляду звичайних телепрограм.

tv smart

Частота

Ще одним важливим параметром є швидкість відображення (наприклад, шайби, що летить, або м'яча). Тобто, важлива вища частота відображення. У Європі більшість телевізорів мають частоту 50 та 100 Гц. Сучасні телевізори також оснащені спеціальними спортивними режимами, які налаштовують звук та кольори таким чином, щоб глядач отримав найкращі враження від перегляду спортивної програми. Ці режими зазвичай активуються за допомогою спеціальної кнопки на пульті дистанційного керування.

LED, OLED та вигнутий екран

Виробництво плазмових телевізорів тимчасово припинено через енергоспоживання та невелику довговічність панелей. Сучасні РК-екрани (LED, QLED та OLED) використовують світлодіоди як джерело світла, але вони набагато тонші і точніше виготовлені, ніж це необхідно для звичайних світлодіодних ламп. А технологія нанокристалів SUHD забезпечує більш точну передачу кольорів і більш високу енергоефективність.

Більш дорогим, але чудовим рішенням є пристрої із вигнутим екраном. Саме такі телевізори забезпечують найприємніші враження від перегляду, оскільки поверхня всієї картинки знаходиться на ідеальній відстані від глядача.

Величезною перевагою найдорожчих на сьогоднішній день OLED-панелей є те, що вони не потребують і не використовують підсвічування. Окремі точки випромінюють світло самі по собі, і кожен піксель може повністю відключатися, створюючи абсолютно чорний колір. Саме OLED-телевізори забезпечують так званий «ідеальний чорний». Технологія пропонує максимально можливу контрастність, реалістичні кольори, відмінну яскравість, широкі кути огляду та високу економію. При цьому OLED-пристрої можуть змінювати колір плавніше і набагато швидше, ніж технології звичайних LED-телевізорів. Ідеально підходить для комп'ютерних ігор та уболівальників!

Ціна до діагоналі: який вибір оптимальний?

TV  до 40 дюймів зазвичай називають маленькими, середніми - 41-55 дюймів, а телевізори від 56 дюймів - великими. Ціна телевізорів зазвичай залежить від бренда виробника та ще багатьох факторів і опцій. Тому слід звертати увагу перш за все на співвідношення ціна-якість продукції та використовувати зазначенні вище формули підбору діагоналі, що найбільш підходить в кожному конкретному випадку. 

телевізор

Що дає функція Smart TV?

Оскільки комп'ютерні технології знайшли своє застосування і в телевізорах, дивитися лише класичне, тобто лінійне телебачення, вже не ефективно. Базовою особливістю Smart TV є підключення до Інтернету через вай-фай або кабель, що значно розширює набір функцій та опцій.

Примітка: чим швидше підключення до Інтернету, тим вища роздільна здатність і роздача сигналу.

Залежно від моделі Smart TV телевізори «Хайсенс» зазвичай використовують такі функції.

  • Поточні сервіси, такі, як Netflix та інші, для серіалів, кіно, документальних фільмів тощо
  • Медіа бібліотеки
  • Відео платформи, такі як YouTube та інші
  • Потокову передачу музики
  • Ігри
  • Інтернет-серфінг
  • Доступ до фото та відео
  • Відео-виклик
  • Підтримку AirPlay для бездротової та прямої потокової передачі контенту з пристроїв Apple
  • Mirror Cast для бездротової потокової передачі контенту з мобільних пристроїв на Smart TV

При увімкненні Smart TV відображається домашній екран з базовим набором програм - аналогічно мобільному телефону або планшету. Керувати інтерфейсом можна за допомогою пульту дистанційного керування або, залежно від моделі, за допомогою голосового помічника. Ви можете завантажити інше ПЗ з магазину програм.

Як розширити функціонал телевізора смарт-приставкою?

Smart TV має інтерфейс користувача з додатками.

Залежно від виробника використовуються різні операційні системи. Тому інтерфейс користувача виглядає трохи по-різному в залежності від моделі, але функції завжди схожі. Виробники нині використовують системи:

  • Android TV (часто використовується Sony, Philips, Sharp та багатьма іншими),
  • Tizen (власна операційна система Samsung для телевізорів),
  • ВебОС (LG),
  • Firefox OS/Мій головний екран (Panasonic).

Ці ПЗ, як і операційна система мобільного телефону, регулярно оновлюються. Купуючи смарт-ТВ, перевірте, як регулярно доставляються ці оновлення. Smart TV не підкоряються якомусь загальному стандарту, майже кожен виробник пропонує свій варіант. Великою популярністю користуюсься телевізори Хайсенс. Зазвичай бренд Hisense пов’язують із пральними машинами hisense, але компанія випускає також телевізори, які поєднуть в собі оптимальну ціну та чудову якість. Термін “смарт” означає, що виробник пропонує більше, ніж лінійне телебачення. Смарт телевізори з інтернетом також часто називають гібридними, оскільки вони дозволяють передавати потокове мультимедіа, таке як серіали та фільми з Мережі, а також дивитися традиційне лінійне телебачення.