Рік війни Росії проти України. Як ми змінилися за цей рік?

24 лютого 2022 року для багатьох українців став найстрашнішим днем у їхньому житті. Днем найбільшої безпорадності, шоку та необхідності ухвалювати швидкі, складні та життєво важливі рішення. Днем, коли Росія підло напала на Україну. Днем, коли світ змінився назавжди. Днем, який розділив наші життя на До і Після. Як ми, українці, змінилися за цей рік?

Читать статью на русском

Незважаючи на всі спроби Росії підкорити та знищити Україну, ми вистояли, вижили і обов'язково переможемо! Цей рік був дуже складним, але він дав нам багато чого.

Як ми змінилися за цей рік?

Змінився наш світогляд і цінності

Уже ніхто в Україні не вважає ні Росію, ні Білорусію братнім народом, ми позбулися радянського минулого. Наші погляди спрямовані у майбутнє і наш курс на Європу, на краще життя, на демократію, на розвиток і процвітання.

Рік війни Росії проти України. Як ми змінилися за цей рік?

Ми усвідомили свою національну ідентичність

З'явився новий виток національної самосвідомості. Ми знаємо хто ми, ми пишаємося тим, що ми українці, ми більше розмовляємо українською, слухаємо українські пісні, читаємо українські книжки, цікавимося нашою історією, культурою, традиціями, ми ще більше цінуємо свою свободу і незалежність, і ще більше любимо свою країну. Ми прибираємо зі свого життя усе радянське і російське, тому що це більше не наше і воно нам огидне.

Ми єдині як ніколи

Ми об'єдналися, згуртувалися, допомагаємо один одному і ЗСУ, ми молимося, донатимо, волонтеримо і робимо все, щоб наблизити нашу перемогу. 

Рік війни Росії проти України. Як ми змінилися за цей рік?

Ми пишаємося нашою армією

Ми пишаємося кожним, хто захищає нашу країну, і ми шануємо кожного, хто віддав своє життя, захищаючи країну. Бойовий досвід і навички, набуті за цей рік, робить нашу армію однією з найкращих армій у світі. У тому числі завдяки військовій допомозі наших партнерів. Швидка здатність до навчання, винахідливість, нестандартність мислення і багато іншого в ЗСУ дивує і захоплює наших західних партнерів і союзників.

Підтримка з боку світової спільноти

Про Україну тепер знають у будь-якому куточку світу і захоплюються нашою мужністю. Україна отримала значну підтримку з боку світової спільноти у своїй боротьбі проти агресії Росії. Багато простих людей, європейців та американців, відкрили для себе не лише Україну, а й українців, пізнали нас ближче, побачили, які ми талановиті, працьовиті, мирні, в нас є честь і гідність, і це ще більше наблизило нас до європейського суспільства. 

Рік війни Росії проти України. Як ми змінилися за цей рік?

Ми багато чого навчилися

Блекаути стали для нас найкращим мотиватором встигати за короткий час робити стільки, скільки раніше ми й за день не встигали. Спільна біда навчила нас цінувати наші життя, наших близьких, допомагати нужденним. Ми стали більш відповідальними, мотивованими і націленими на результат. І після прильотів ракет по інфраструктурі та будинках мирних жителів уже ні в кого не залишилося сумнівів, що Росія - країна терорист.

Але є і мінуси

Багато хто зненавидів росіян, росію і все, що з ними пов'язано

Ненависть - почуття, що руйнує, його треба трансформувати, щоб жити далі і спробувати бути щасливими. Багато хто загрузне в негативних почуттях надовго і це погано. І ні, це не заклик пробачити й забути, це заклик до того, щоб ненависть трансформувати, наприклад, у презирство.

Як говорив Джохар Дудаєв, лідер вільної Ічкерії: "Я ставлюся до Росії як до дохлої худоби...! Я нею гидую... Іншого ставлення у мене до неї немає...!"

Рік війни Росії проти України. Як ми змінилися за цей рік?

Ми постаріли

І ні, не на рік, а на десять років як мінімум. Це видно по багатьох обличчях і очах, це видно, якщо порівняти фотографії нашого президента. Це видно навіть в очах наших дітей - у них очі дорослих. Багато наших дітей занадто рано подорослішали. Їхнє дитинство закінчилося 24 лютого 2022 року.

Ми багато чого втратили 

Багато хто втратив домівки, рідних, роботу, здоров'я, стабільність, багато хто виїхав з України і не всі повернуться назад після перемоги, багато хто втратив сенс життя... І якщо будинки можна відбудувати, нову роботу знайти і навіть знайти новий сенс життя, нам не повернути наших близьких, друзів і знайомих, які загинули за цей рік війни.

Олена, www.vitamarg.com